0%

Catedrala evanghelică din Sibiu

Catedrala evanghelică din Sibiu

Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Catedrala Evanghelică din Sibiu este una dintre clădirile reprezentative ale goticului din Transilvania. Forma actuală este cea de după renovarea sa din 1520, pe structura vechii bazilici romanice din secolul al XII-lea. 

Interiorul bisericii este în stil gotic, cu bolți arcuite și pietre funerare pe pereții din nord. Cu o înălțime de aproximativ 74 m, biserica se află pe locul al doilea în România, după Biserica Evanghelică din Bistrița. În 1914 a fost instalată marea orgă a bisericii, cea mai mare orgă din sud-estul Europei, iar în 1997 a fost complet renovată. Clădirea se remarcă prin turnul înalt, cu șapte nivele, care are alte patru turnuri în colțuri. La ultimul nivel al turnului se ajunge urcând cele 192 de trepte, care fac accesul către turnuleţe, de unde se poate admira o vedere panoramică asupra oraşului. Timp de mai multe secole, acest turn era folosit și ca foișor de foc, de aici fiind supravegheate eventualele incendii. 

În exteriorul clădirii, pe fațada sudică, se remarcă o lucrare în relief intitulată Rugăciune pe Muntele Măslinilor, în care, deși a suportat lucrări de restaurare repetate, poate fi recunoscută scena în care Iisus stă îngenuncheat în fața potirului, înconjurat de un peisaj arid. 

Una dintre cele mai frumoase fresce este cea reprezentând Răstignirea, fiind încadrată de un ansamblu arhitectural ce înfățișează atât personaje biblice, cât și istorice. Lucrarea a fost executată de pictorul austriac Johannes de Rosenau în anul 1445. 

În fața bisericii se găsește statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893), ridicată în 1899. 

Biserica parohială evanghelică Sfânta Maria din Sibiu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu din anul 2004.