0%
Înființată în 1998, Mănăstirea ortodoxă „Înălțarea Sfintei Cruci”, aflată în orașul prahovean Bușteni, la poalele Munților Bucegi, a fost ridicată la inițiativa Părintelui Protosinghel Gherontie Puiu, unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți duhovnici ai României.
Inițial, așezământul monahal s-a numit Schitul Caraiman și a fost ridicat în urma unui vis pe care l-a avut Părintele Gherontie, care, aflându-se pe patul de spital, a primit înștiințare de la Maica Domnului să ridice o mânăstire într-un loc anume ales. Părintele Gherontie a găsit locul indicat într-o poiană din Munții Bucegi, aproape de Crucea de pe Vârful Caraiman.
Astfel, între 2000 și 2001 a fost ridicată pe acest loc biserica Schitului Caraiman, având hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și, pe lângă aceasta, au mai fost construite un Aghiasmatar și un corp de chilii. La sfințirea bisericii, în 2001, s-a pus și temelia unui sfânt lăcaș din zid, cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Învierea Domnului”, care va fi terminat șase ani mai târziu. Sfințirea acestuia va avea loc, însă, abia în toamna anului 2014.
În vara anului 2008, Schitul Caraiman avea să fie ridicat la rang de mănăstire. Lucrările au continuat în anii următori, fiind construite clopotnița, trapeza, un arhondaric cu mai multe corpuri de clădire, un Paraclis chiriarhal cu hramurile „Sfântul Ilie Tesviteanul” și „Schimbarea la Față” și Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce”.
Părintele Protosinghel Gherontie Puiu, martir al temnițelor comuniste și duhovnic iubit, ctitorul Mănăstirii Caraiman s-a stins din viață în luna mai 2014.