Marea Moschee este un lăcaș de cult, monument de arhitectură, construit între anii 1910 și 1913 din inițiativa regelui Carol I.
Este unul dintre principalele obiective turistice din oraș. Construcția a fost realizată după planurile ing. Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ștefănescu, luând ca model Moscheea Konya din Anatolia, Turcia. Este un semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Se găsește în Piața Ovidiu.
Construcția este din piatră și cărămidă, exceptând cupola și minaretul care sunt din beton armat fiind realizată în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale românești. Portalul principal este din piatră de Dobrogea, iar ușa de marmură neagră cu incrustații de bronz. Coloanele interioare sunt din marmură de Câmpulung. Moscheea este prima clădire din țara noastră pentru a cărei construcție a fost folosit betonul armat.
Moscheea are o frumoasă pictură murală interioară. În interior adăpostește un faimos covor oriental, primit ca donație din partea Turciei, care are o vechime de peste 200 de ani. Covorul impresionează prin mărimea sa (9 m x 16 m, în total 144 m²) și prin greutatea sa de peste 490 kg. Acest masiv covor, lucrat de mână în renumitul centru de artizanat Hereke, din Turcia, a fost proprietatea sultanului Abdul Hamid. Accesul în interiorul ei se face prin cele două uși masive din marmură neagră cu ornamente de bronz, meșterite după modelul celor întâlnite la palatele sultanilor. Spre deosebire de bisericile ortodoxe sau catedralele catolice, interiorul moscheii este sobru, lipsit de podoabe, sau icoane.